Als onderdeel van een leefbare werkomgeving
10 oktober is zowel de Dag van de Duurzaamheid als de Dag van de Mentale Gezondheid. Beide hebben twee thema’s gemeen: een gezonde leefomgeving én gezonde mensen. Organisaties investeren vaak in duurzame werkplekken maar de mentale gezondheid wordt nog wel eens over het hoofd gezien.
Overbelasting
Gevolg is dat burn-outs blijven toenemen, zeker nu de druk op werknemers – door krapte op de arbeidsmarkt – hoog is. Kenmerken van overbelasting zijn vermoeidheid, minder zelfvertrouwen en afstand nemen van werk. Onder dat laatste valt ook het niet meer meegaan met bedrijfsuitjes, hoger ziekteverzuim en kritisch zijn op werk en collega’s.
Win-win situatie
Mentale gezondheid is meer dan het voorkomen van een burn-out. Wel is het onlosmakelijk verbonden met een leefbare werkomgeving; en belangrijker: een burn-out is te voorkomen. Door alert te zijn en tijdig ingrijpen, kunnen organisaties in een vroeg stadium hun mensen ondersteunen. Het voeren van een open gesprek is een eerste cruciale stap.
Luisteren
Volgens experts is vooral luisteren in dit open gesprek belangrijk: “Geef aandacht aan de ander zonder al te snel te komen met goedbedoelde adviezen”. Een leefbare werkomgeving is dus ook de mentale gezondheid van de mens centraal stellen. Dit komt uiteindelijk eveneens de werkgever ten goede door lagere (ziekte)kosten, een hogere productiviteit en verbeterde werkcultuur.