Op 24 maart 2025, was het ‘Green Energy Day 2025’: de dag waarop alle duurzame energie die Nederland in 2025 produceert, theoretisch ‘op’ is als we deze achter elkaar zouden gebruiken. Vanaf vandaag tot het einde van het jaar zijn we dus weer afhankelijk van fossiele energiebronnen. Het goede nieuws is dat Green Energy Day dit jaar zestien dagen later valt dan vorig jaar, op 8 maart.
Kwart
Dit betekent dat Nederland dit jaar 82 van de 365 dagen volledig op hernieuwbare energie draait, oftewel 22,5% van het totale energieverbruik. En dat is een significante vooruitgang ten opzichte van voorgaande jaren en vijf keer zoveel als twaalf jaar geleden, toen het Energieakkoord werd gesloten. Het doel is om Green Energy Day elk jaar met minstens twaalf dagen op te schuiven, zodat we in 2050 op 31 december uitkomen en Nederland volledig op hernieuwbare energie draait.
Gezamenlijk
Deze jaarlijkse verschuiving wordt bijvoorbeeld mogelijk gemaakt door gezamenlijke inspanningen van bedrijven, overheden, energiecoöperaties en consumenten. Denk hierbij aan de inzet van massale installatie van zonnepanelen, de groei van windparken op land en zee, en het gebruik van biobrandstoffen zoals gebruikt frituurvet.
Gecombineerd
Volgens Olaf van der Gaag van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) is het mogelijk om in 2050 volledig over te schakelen op hernieuwbare energie. Om dit te bereiken schuiven we gemiddeld jaarlijks zo’n twaalf dagen op. En om dit te bereiken is er een combinatie van maatregelen uitgewerkt. Het ambitieuze doel kan bereikt worden door:
- Alle auto’s elektrisch rijden = 53 dagen
- Warmtenetten aanleggen = 31 dagen
- 900 windmolens erbij = 25 dagen
- 50% meer zonnepanelen = 11 dagen
- Elektrische boilers = 11 dagen
- 2 kerncentrales in gebruik nemen = 16 dagen
- 2 miljoen woningen hybriden maken = 10 dagen
- Introductie waterstof = 8 dagen
- Tata verduurzamen = 7 dagen
- Mestvergisting = 6 dagen
- Al het snoeiafval vergassen = 3 dagen
- Warmtepompen installeren bij kapotte cv-ketels = 2,8 dagen
- Alle apparaten verduurzamen en overal ledverlichting = 1 dag
- Binnenvaart elektrificeren = 1 dag
- 10% minder autorijden = 9 uur
- Banden op spanning houden = 7 uur
- Thermostaat 1 graad lager zetten = 3 uur
Individueel
Een paar van deze maatregelen kunnen wij zelf redelijk snel door voeren en zijn niet zo moeilijk te bereiken. Bijvoorbeeld door bewustere keuzes te maken op bepalende ‘beslissingsmomenten’. Hoe klein ook. Deze ogenschijnlijk kleine stappen hebben ook een cumulatief effect
Uitdagingen
Toch is de grootste winst de fundamentelere aanpak. En die hebben nog een flink aantal obstakels op hun weg. Denk aan de capaciteit van het stroomnetwerk. Het elektriciteitsnetwerk raakt nu al overbelast door de snelle groei van hernieuwbare energiebronnen. Daarnaast komt de vergroening van de industrie traag op gang. Dit belemmert de voortgang van de energietransitie. En verder is er publieke weerstand tegen grootschalige energieprojecten, zoals wind- en zonneparken bij woonkernen, wat de implementatie vertraagt.
Green Energy Day 2025
Al met al herinnert Green Energy Day aan de vooruitgang die is geboekt en de stappen die nog nodig zijn. Wat duidelijk is dat door gezamenlijk in actie te komen, zowel individueel als collectief verantwoordelijkheid te nemen, de energietransitie versneld kan worden en een volledig duurzame energieverbruik voor Nederland in het zicht kan komen.
Actueel
Wil je op de hoogte blijven van actueel duurzaam nieuws, groene innovaties, tips en meer? Volg dan hét duurzaamheidsplatform van Nederland en schrijf je dan hieronder in voor de Nieuwsbrief. Wil je direct beginnen met impact maken? Kies dan hier hoe je dit wilt doen:
> als werkgever
> als professional