Ondanks de hoge verwachtingen en grote ambities blijft de productie van groene waterstof achter. Sterker nog: Groene waterstof schiet nog geen meter op. Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan deze stagnatie. Denk aan hoge(re) kosten, beperkte infrastructuur en bureaucratische obstakels.
Essentieel
Groene waterstof wordt gezien als een essentiële schakel in de transitie naar een duurzame energievoorziening. Het wordt geproduceerd door water te splitsen in waterstof en zuurstof met behulp van hernieuwbare energiebronnen zoals wind en zon. Dit proces, elektrolyse genaamd, is echter kostbaar en vereist veel energie.
Infrastructuur
Een belangrijk probleem is dat de infrastructuur voor de distributie en opslag van waterstof nog niet voldoende ontwikkeld is. Daarnaast moeten er nog veel regels en standaarden worden vastgesteld om de grootschalige toepassing van waterstof mogelijk te maken. Deze bureaucratische hindernissen vertragen de voortgang aanzienlijk.
Investeren
De overheid en verschillende bedrijven investeren weliswaar in projecten en onderzoek naar groene waterstof, maar de resultaten blijven vooralsnog beperkt. Om de doelstellingen van de energietransitie te halen, is een versnelling van de ontwikkeling en implementatie van groene waterstof noodzakelijk. Dit vraagt om meer investeringen, innovaties en samenwerking tussen verschillende sectoren.
Belangrijk
Groene waterstof heeft de potentie om een belangrijke rol te spelen in het verduurzamen van industrie, transport en energieopslag. Maar om dit potentieel te benutten, moeten de huidige belemmeringen nog worden aangepakt.
Actueel
Wil je op de hoogte blijven van actueel duurzaam nieuws, groene innovaties, tips en meer? Volg dan hét duurzaamheidsplatform van Nederland en schrijf je dan hieronder in voor de Nieuwsbrief. Wil je direct beginnen met impact maken? Kies dan hier hoe je dit wilt doen:
> als werkgever
> als professional