blijf op de hoogte van actueel duurzaam nieuws, schrijf je hier in voor de nieuwsbrief van duurzamevacatures.nl
Hoe werkt de Hittekrachtindex nu precies
duurzaam nieuws

Hoe werkt de Hittekrachtindex precies

De impact van hittegolven op de volksgezondheid stijgt. Daarom is de Hittekracht-index ontwikkeld. Maar hoe werkt de Hittekracht-index precies?
#hittekrachtindex #TNO #KNMI #RIVM #VrijeUniversiteit

Klimaatverandering zorgt voor steeds extremere weersomstandigheden. Je ziet het overal om je heen. Extreme regenval en stijgende temperaturen. Hittegolven worden langer en intenser, waardoor de impact op de volksgezondheid toeneemt. Ook voor sommigen mensen op de arbeidsmarkt. Hiervoor is er iets nieuws bedacht: de Hittekrachtindex. Maar hoe werkt de Hittekrachtindex precies? En waarom is het nodig?

Introductie

Om beter in te kunnen spelen op de risico’s van extreme hittes, introduceerden TNO, KNMI, RIVM en de Vrije Universiteit eind 2024 de Hittekracht-index. Deze index gaat verder dan alleen de hoogte van temperatuur. Het houdt ook rekening met factoren als luchtvochtigheid, wind en stralingswarmte. Dit helpt niet alleen een kwetsbare groep als ouderen, maar buitensporters en werknemers in de bouw, logistiek en andere beroepen die buiten werken.

Hitte

Werken in extreme hitte heeft directe gevolgen voor de arbeidsproductiviteit van medewerkers. Naast natuurlijk de algehele gezondheid van mensen. Denk aan uitdroging en hitte-uitputting tot aan ernstigere gezondheidsrisico’s met als extreem voorbeeld een hitteshock. Werkgevers worden zich steeds bewuster van de noodzaak van duurzame arbeidsomstandigheden. En dat is ook steeds meer nodig.

Maatregelen

En daar komt dan ook de Hittekrachtindex om de hoek kijken. De index biedt werkgevers een nieuwe manier om tijdig maatregelen te treffen. Bijvoorbeeld door het aan passen van werktijden, het creëren van koelteplekken en het inlassen van extra pauzes. Al met al moet dit bijdragen aan een gezondere en veiligere werkomgeving. Een welkom hulpmiddel in sectoren met fysiek zwaar werk.

Gezondheid

Het nemen van maatregelen geldt natuurlijk ook voor werknemers. Hoewel hitte iedereen raakt, raakt het niet iedereen even hard. Zo werken mensen op kantoor steeds vaker in een ruimte met airco of een ander apparaat dat verkoeling brengt. Maar mensen die fysiek actief zijn of bepaalde kledingvoorschriften hebben, zoals politieagenten en zorgverleners, lopen extra risico. De Hittekracht-index helpt hen bewust keuzes te maken. Zoals het kiezen van lichtere kleding of het inplannen van meer rustmomenten.

Hittekrachtindex?

Maar hoe werkt de Hittekrachtindex nu precies? De hittekracht-index is vergelijkbaar met de windkracht- of zonkrachtindex. Het wordt uitgedrukt op een schaal die begint bij 1 en loopt steeds verder op. Het houdt ook rekening met hoe goed iemand zich kan aanpassen aan de hitte, wat ‘hittefit’ wordt genoemd. Dit hangt weer af van factoren zoals activiteitsniveau, kledingkeuze, aanpasbaarheid van de omgeving en persoonlijke gezondheid. Zo kunnen bijvoorbeeld mensen die voor hun beroep een uniform dragen beter geïnformeerd worden over de risico’s van hitte en hier beter op inspelen.

Toekomst

Het KNMI wil de Hittekrachtindex integreren in de weerwaarschuwingen, zodat burgers en bedrijven zich beter kunnen voorbereiden. Dit is niet alleen cruciaal voor de volksgezondheid, maar ook voor sectoren zoals duurzame energie, waar buitentemperaturen invloed hebben op de efficiëntie van zonneparken en windmolens. Ook hier biedt de Hittekrachtindex inzichten zodat er sneller kan worden besloten of er maatregelen nodig zijn.

Actueel

Wil je op de hoogte blijven van actueel duurzaam nieuws, groene innovaties, tips en meer? Volg dan hét duurzaamheidsplatform van Nederland en schrijf je dan hieronder in voor de Nieuwsbrief. Wil je direct beginnen met impact maken? Kies dan hier hoe je dit wilt doen:

> als werkgever  

> als professional

Welk nieuws wil je ontvangen?