blijf op de hoogte van actueel duurzaam nieuws, schrijf je hier in voor de nieuwsbrief van duurzamevacatures.nl
Impact van duurzaamheid op werkgelegenheid
duurzaam nieuws

Impact van duurzaamheid op werkgelegenheid

Impact van duurzaamheid op werkgelegenheid. Ooit begon 1 mei als protest voor de 8-urige werkdag; vandaag voor iets breders.
#DagVanDeArbeid #DuurzaamWerk #EerlijkeTransitie #GroeneBanen #Bestaanszekerheid

Op 1 mei, de Dag van de Arbeid, wordt er wereldwijd stilgestaan bij eerlijke arbeidsvoorwaarden en bestaanszekerheid. Ooit begon deze dag als protest voor de achturige werkdag; vandaag staat hij symbool voor de bredere roep om waardig werk, ook binnen de context van de klimaatcrisis. Duurzaamheid is namelijk niet alleen ecologisch, maar ook sociaal. Maar wat is de impact van duurzaamheid op werkgelegenheid

Recht op zekerheid

Bestaanszekerheid was hét onderwerp tijdens de laatste verkiezingen in Nederland. Een hernieuwd kernbegrip. Het kwam op tegen een achtergrond van flexcontracten, inflatie en woningnood. Inmiddels worden er maatregelen genomen die werkenden meer zekerheid moeten bieden. Denk aan het stimuleren van duurzame arbeidsrelaties. Vast werk, of perspectief hier op, en zonder stabiel inkomen is participatie in een duurzame samenleving voor velen een brug te ver.​

Duurzame transitie

Terug naar het ecologische aspect. De overgang naar een duurzame economie heeft ook gevolgen voor de arbeidsmarkt. Bepaalde sectoren (zoals de fossiele industrie) krimpen of verdwijnen. Zonder een doordachte aanpak kan hierdoor werkloosheid, inkomensongelijkheid of regionale ongelijkheid toenemen. Denk bijvoorbeeld wanneer een kolencentrale sluit, lokaal mensen hun baan verliezen. Er ontstaan wel nieuwe banen ergens anders maar daar hebben die medewerkers niets aan. Dat zelfde geldt voor nieuwe ‘groene banen’ voor hoogopgeleiden. Daar maakt een laagopgeleiden die in een kolencentrale geen kans op.

Just transition

De transitie moet dan ook een ‘een eerlijke transitie (of “just transition”) worden. Wat zoiets betekent als dat de omschakeling naar duurzaamheid zo wordt georganiseerd dat iedereen mee kan doen. En dat heeft gevolgen. Denk aan her- en bijscholing voor werknemers in verdwijnende sectoren. Maar ook aan investeringen in groene banen in álle regio’s en  niet alleen de Randstad. Het is dan ook niet heel raar dat er aandacht wordt gevraagd voor beleid waarin deze sociale aspecten van duurzaamheid evenveel aandacht krijgen als de technische of ecologische.

Voorbeelden dichtbij

Er zijn verschillende voorbeelden van organisaties die duurzaamheid en ‘goed werkgeverschap’ combineren. Denk aan Tony’s Chocolonely of De Vegetarische Slager of Greenchoice. De focus van deze bedrijven is niet alleen op alleen maar milieuvriendelijke producten, maar ook op eerlijke arbeidsvoorwaarden en inclusiviteit. Zij laten zien dat winst en medewerkers-welzijn hand in hand kunnen gaan.​

Vooruitgang

De Dag van de Arbeid herinnert dat duurzame vooruitgang mensenwerk is. Inmiddels is de 40-urige werk allang geschiedenis. Maar toch moet de arbeidsmarkt ook mee in de duurzame ontwikkeling. Werkgevers kunnen investeren in eerlijke banen en groene vaardigheden. Werkzoekenden kiezen steeds vaker bewust voor organisaties die mens en planeet centraal stellen. Deze combinatie maakt dat de transitie samen wordt gerealiseerd en écht duurzaam is, dat is de impact van duurzaamheid op werkgelegenheid.

Actueel

Wil je op de hoogte blijven van actueel duurzaam nieuws, groene innovaties, tips en meer? Volg dan hét duurzaamheidsplatform van Nederland en schrijf je dan hieronder in voor de Nieuwsbrief. Wil je direct beginnen met impact maken? Kies dan hier hoe je dit wilt doen:

> als werkgever  

> als professional

Welk nieuws wil je ontvangen?