Misschien heb je het laatst zelf wel gezien op je vakantie, en het is algemeen bekend: het koraal in de oceanen heeft het zwaar door te hoge temperaturen. Niet alleen van het zeewater, het heeft ook last van oceaanverzuring. Al met al zorgt dit ervoor dat koraalriffen op grote schaal afsterven. Met enorme gevolgen.
Herstel
Wist je dat ongeveer een kwart van al het zeeleven afhankelijk is van de Koraalriffen? Ze worden ook wel de regenwouden van de oceaan genoemd. Daarom heeft het Wereld Natuur Fonds in samenwerking met partners in de Caraïben een project gelanceerd onder de naam ‘ReefGrazers’.
Oplossing
Het project zet inheemse diersoorten in, zoals de Caribische koningskrab, witte zee-egels en zeeslakken. Zij bestrijden de groei van verstikkende algen. Deze algen floreren juist door een gebrek aan natuurlijke vijanden, veroorzaakt door overbevissing en vervuiling.
Evenwicht
Door het bevorderen van gezond koraal hoopt dit project ook de visserij en het toerisme in de regio te ondersteunen. Essentieel voor zowel de lokale economie als het behoud van de biodiversiteit. Zo ondersteunen de verschillende eco-systemen elkaar en wordt het evenwicht hersteld.
Actueel
Wil je op de hoogte blijven van actueel duurzaam nieuws, groene innovaties, tips en meer? Volg dan hét duurzaamheidsplatform van Nederland en schrijf je dan hieronder in voor de Nieuwsbrief. Wil je direct beginnen met impact maken? Ontdek dan hoe je dit het beste kan doen als:
> als werkgever
> als professional