De combinatie van lagere temperaturen, langere zonuren en gunstige weersomstandigheden zorgen ervoor dat zonnepanelen in de lente optimaal presteren en de meeste energie opwekken. Maar dat klinkt raar. Toch is het zo dat Zonnepanelen in de lente vaak meer energie op leveren dan in andere seizoenen. Wanneer produceren zonnepanelen optimaal?
Prestaties
Dit komt door een combinatie van factoren. Bijvoorbeeld door lagere temperaturen. Hoewel je zou verwachten dat zonnepanelen beter presteren bij hogere temperaturen, is het tegendeel waar. Hoge temperaturen verminderen de efficiëntie van zonnepanelen. Bij elke stijging van 10 graden Celsius kan de opbrengst tot wel 5% dalen. In de lente zijn de temperaturen doorgaans lager, wat dus gunstig is voor de prestaties van de panelen.
Energieproductie
Ook het aantal zonuren helpt mee. Vooral in de maanden mei en juni, zijn er veel zonuren. En hoewel je het niet zou verwachten, is de maand mei zelfs de zonnigste maand van het jaar. Met maar liefst gemiddeld 213 zonuren. Gevolgd door juni met 201 zonuren. In de lente en de vroege zomer, dragen deze zonuren dus het meest bij aan een hogere energieproductie.
Omstandigheden
Verder zijn er een aantal optimale weersomstandigheden voor zonnepanelen te definiëren. Zonnepanelen functioneren het best bij directe instraling van de zon. Een schone, blauwe lucht zonder bewolking zorgt voor de hoogste opbrengst. In de lente zijn deze omstandigheden vaakst aanwezig.
Schoon
Natuurlijk moeten de zonnepanelen wel schoon zijn voor een optimaal resultaat. Naar dat ze langer liggen, worden de panelen smerig. Als je in de stad woont, of bij een drukke weg of industrieterrein, dan dwarrelt er meer fijnstof door de lucht en heb je last van roet en uitlaatgassen. Als je op het platteland of dicht bij de natuur woont dan heb je meer last van zand, pollen en dieren (vogel)uitwerpselen te maken.
Algaanslag
Veel zonnepanelen hebben wel al een coating die beschermt tegen het meeste vuil. Ook op zonnepanelen van tien jaar terug zit die coating al. Een goede regenbui spoelt het meeste vuil er wel van af. Maar zeker niet al het vuil. Eens in de zo veel tijd je panelen checken, is dus geen gek idee. Horizontaal liggende zonnepanelen hebben het meeste last van vuil, maar bij schuin liggende of verticale panelen, kan de troep onderaan ophopen. Ook kan er groene algaanslag ontstaan, wat zonlicht kan tegenhouden.
Frequentie
De meningen verschillen over een beetje over hoe vaak je een zonnepaneel zou moeten schoonmaken. Schoonmaakbedrijven en glazenwassers adviseren logischerwijs meestal één of twee keer per jaar. De VEH, Consumentenbond en Pricewise adviseren om dit om de twee of drie jaar te doen. Feit blijft dat na enige regelmaat schoonmaken van de panelen wel wenselijk is voor een optimaal resultaat.
Schoonmaken
Als je zelf gaat schoonmaken, gebruik dan vooral geen hogedrukreiniger. Panelen kunnen kapotgaan door de harde straal. Ook harde schoonmaakborstels en schuursponzen raden experts af. Gebruik een spons of schoonmaakdoek, bijvoorbeeld in combinatie met een telescoopstok, en laat de panelen door de zon opdrogen. Stop vooral geen sterke schoonmaakmiddelen of groene zeep in het water, dat kan de beschermlaag aantasten. Was op het eind het paneel af met ‘osmosewater’. Dat is gedemineraliseerd water waardoor er geen kalkvlekken overblijven, die de zon blokkeren.
Energiewinst
Toch is wat je op jaarbasis (extra) terugverdient aan schoongemaakte zonnepanelen is erg klein. Sommige sites hebben het over een paar procent tot wel 10 procent rendementsverlies bij een vies zonnepaneel. Maar de Consumentenbond en meerdere energiemaatschappijen bevestigen dat de impact slechts een paar procent extra energiewinst per paneel heeft. Al met al is het moeilijk te meten maar hoe meer zonnepanelen je hebt, hoe groter je voordeel wordt om je zonnepanelen schoon te maken. Zo weet je wanneer produceren zonnepanelen optimaal.
Actueel
Wil je op de hoogte blijven van actueel duurzaam nieuws, groene innovaties, tips en meer? Volg dan hét duurzaamheidsplatform van Nederland en schrijf je dan hieronder in voor de Nieuwsbrief. Wil je direct beginnen met impact maken? Kies dan hier hoe je dit wilt doen:
> als werkgever
> als professional