Donderdag Hemelvaartsdag, voor velen zal Hemelvaartsdag een vrije dag zijn. Lekker vrij, en een verkorte werkweek. Wat nou als deze driedaagse werkweek structureel de norm wordt? Steeds meer organisaties experimenteren met kortere werkweken, zonder loonverlies. Een 3-daagse werkweek voor duurzamere inzet.
Digitalisering
Het Nederlandse softwarebedrijf AFAS introduceerde eerder dit jaar een vierdaagse werkweek, terwijl het loon gelijk bleef. “AI en digitalisering maken hogere productiviteit mogelijk”, aldus AFAS. Ze staan niet alleen.
Daling
Het CBS meldt dat het gemiddelde aantal uren per voltijdbaan in Nederland daalde tussen 2022 en 2024 van 35 uur per week naar 34 uur per week. Dat lijkt misschien ‘maar een uurtje’. Toch op jaarbasis is dat 6 en een halve dag. Meer dan een volle fulltime werkweek als je 8 uur per dag werkt.
Output
En hoewel het aantal werkuren maar met zo’n 3% daalde, toch bleef de output per gewerkt uur stijgen. Sinds 2015 met gemiddeld 1,2% per jaar. Ook uit eerder buitenlands onderzoek bleek dat bij minder werken, de output gelijk bleef, of soms zelf hoger werd.
Werkdruk
Een kortere werkweek draagt aantoonbaar bij aan een duurzame inzetbaarheid. Volgens TNO leidt minder werkdruk tot lagere burn-outcijfers. Zo ervaart nu al zo’n 17% van de Nederlandse beroepsbevolking burn-outklachten. En bij een kortere werkweek, is er meer ruimte voor rust en herstel, mantelzorg of bijscholing. Al met al verlaagt het het verzuim. En dat bespaart. Gemiddeld zo’n € 250 per dag per werknemer voor één organisaties.
Aanwezigheid
Toch is een verkorte werkweek niet overal en voor iedereen haalbaar. Sectoren zoals de zorg en de bouw kampen met structurele personeelstekorten en fysieke aanwezigheid is een vereiste. Hier ligt de uitdaging in een slimmere planning, ‘functiedifferentiatie’ en betere afstemming.
Overspannen
De vraag is niet óf we korter gaan werken, maar hoe we arbeid toekomstbestendig gaan organiseren. Het loslaten van de 40-urige norm past bij een arbeidsmarkt en een economie waarin mensen niet worden uitgeput, maar dat zij energiek en gemotiveerd blijven. Minder uren als hefboom voor méér waarde: voor werknemer, werkgever en maatschappij. Al met al een spannende stap in een overspannen arbeidsmarkt.
Actueel
Wil je op de hoogte blijven van actueel duurzaam nieuws, groene innovaties, tips en meer? Volg dan hét duurzaamheidsplatform van Nederland en schrijf je dan hieronder in voor de Nieuwsbrief. Wil je direct beginnen met impact maken? Kies dan hier hoe je dit wilt doen:
> als professional
> als werkgever