blijf op de hoogte van actueel duurzaam nieuws, schrijf je hier in voor de nieuwsbrief van duurzamevacatures.nl
Daarom is groen cruciaal voor je gezondheid
duurzaam nieuws

Daarom is groen cruciaal voor je gezondheid

Bossen zijn essentieel voor CO₂, opname, voor temperatuur regulatie en beschermen van ecosystemen; daarom is groen cruciaal voor je gezondheid.
#GroenGezond #StedelijkGroen #DuurzameSteden #Klimaatadaptatie #3-30-300

21 maart is het Internationale Dag van het Bos, een initiatief van de Verenigde Naties om wereldwijd bewustwording te creëren over het belang van bossen. Deze dag werd in 2012 in het leven geroepen vanwege de groeiende ontbossing en de negatieve gevolgen voor klimaat, biodiversiteit en leefomgeving. Niet onbelangrijk. Sterker nog, Daarom is groen cruciaal voor je gezondheid.

Welzijn

Bossen zijn essentieel voor het opnemen van CO₂, het reguleren van temperaturen en het beschermen van ecosystemen. In stedelijke gebieden spelen bomen een even belangrijke rol, niet alleen voor het milieu, maar ook voor de gezondheid en het welzijn van bewoners. Waarom?

Effect op mensen

Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat bomen en stedelijk groen een directe invloed hebben op de fysieke en mentale gezondheid van mensen. Groen vermindert stress, verlaagt de bloeddruk en verhoogt het concentratievermogen. Ook blijkt uit studies dat wonen in een groene omgeving de kans op depressie verlaagt en sociale cohesie vergroot.

3-30-300-regel

De ‘3-30-300’-regel helpt steden inzichtelijk te maken of hun inwoners voldoende toegang hebben tot bomen en natuur, met positieve gevolgen voor de leefbaarheid. Deze norm stelt dat iedereen vanuit zijn raam minstens drie bomen moet kunnen zien, dat elke wijk voor minstens 30 procent uit bladerdek moet bestaan, en dat elk huis maximaal 300 meter verwijderd mag zijn van een park of stadsbos.

Groene steden

Deze benadering helpt steden bij het plannen en realiseren van groenvoorzieningen, met als doel de leefbaarheid en ecologische waarde van stedelijke gebieden te vergroten. Duurzame steden investeren steeds meer in vergroening om klimaatadaptatie te stimuleren. Bomen helpen hitte-eilanden te verminderen, verbeteren de luchtkwaliteit en bevorderen biodiversiteit.

Gezondheid

Daarnaast draagt een groene leefomgeving bij aan de waarde van vastgoed en verlaagt het ziektekosten door een gezondere populatie. Steden als Amsterdam en Utrecht zetten in op een groen beleid door extra bomen te planten en groene daken te stimuleren. Groene infrastructuur creëert verder niet alleen een prettigere leefomgeving het helpt ook echt concreet de gezondheid.

Actueel

Wil je op de hoogte blijven van actueel duurzaam nieuws, groene innovaties, tips en meer? Volg dan hét duurzaamheidsplatform van Nederland en schrijf je dan hieronder in voor de Nieuwsbrief. Wil je direct beginnen met impact maken? Kies dan hier hoe je dit wilt doen:

> als werkgever  

> als professional

Welk nieuws wil je ontvangen?