Wat is duurzaamheid in werk?
Deze ‘wat is’-pagina is een mooi begin voor je als duurzaamheids-professional. Wanneer je impact wilt maken en je met meer duurzaamheid in je werk wilt bezighouden. Duurzaamheid is een ruim begrip en kan soms, zeker als je een startende duurzaamheids-professional bent, voor verwarring zorgen. Met onderstaande vragen en antwoorden helpen wij je graag verder:
>
Wat is een duurzame baan?
Antwoord: Een duurzame baan richt zich op werk dat bijdraagt aan milieu, sociale impact of maatschappelijke verantwoordelijkheid. Denk aan functies in hernieuwbare energie, circulaire economie en sociale ondernemingen.
Wat is een groene vacature?
Antwoord: Een groene vacature is een vacature waarbij de baan waarvoor geworven wordt zich specifiek richt op milieu- en klimaatbehoud en -verbetering. Denk aan een baan in de hernieuwbare energie, biodiversiteitsbeheer, duurzame bouw of milieutechnologie.
Wat is een duurzame vacature
Antwoord: Een duurzame vacature is een vacature van een baan die bijdraagt aan een betere toekomst, zowel ecologisch, economisch als sociaal.
Wat is het verschil tussen een groene en duurzame vacature?
Antwoord: Het verschil tussen een groene en duurzame vacature is dat alle groene vacatures duurzaam zijn, maar niet alle duurzame vacatures zijn per se groen zijn. Het begrip ‘duurzaam’ is dus meer overkoepelend en allesomvattend dan alleen ‘groen’.
Wat is het verschil tussen een groene en sociale baan?
Antwoord: Het verschil tussen een groene en sociale baan is dat een groene baan zich vooral richt op milieubescherming en energietransitie. Een sociale baan draait meer om maatschappelijke impact en sociale inclusie. Beide dragen bij aan duurzame ontwikkeling maar met een andere focus.
Wat zijn duurzame functies?
Antwoord: Duurzame functies zijn functies die zich bezig houden met duurzaamheid. Denk aan een baan als duurzaamheidsadviseur, circulariteitsmanager, energietechnicus of maatschappelijk projectleider.

Hoe vind ik duurzame vacatures in mijn regio?
Antwoord: Je kunt duurzame vacatures in jouw regio vinden door gebruik te maken van lokale vacatureplatforms die gespecialiseerd zijn in duurzaamheid, zoals duurzamevacatures.nl. Wanneer je een filter plaats op locatie kun je kijken of er een duurzame vacature beschikbaar is in jouw regio.
Welke opleidingen passen bij een duurzame carrière?
Antwoord: Opleidingen die het beste passen in een duurzame carrière zijn milieuwetenschappen, duurzame technologie, sociale innovatie of bedrijfskunde met focus op duurzaamheid.
Welke duurzame bedrijven zijn er?
Antwoord: Er zijn talloze bedrijven en organisaties duurzaam. Zij hanteren een duidelijke duurzaamheidsstrategie en communiceren dit ook extern.
Hoe weet ik of een werkgever duurzaam is?
Antwoord: Je kunt er achter komen of een werkgever duurzaam is door te bekijken naar hun bedrijfsstrategie. Daarnaast kun je onderzoeken of de organisatie certificeringen heeft zoals ISO 14001 of b-corp. Ook transparantie over CO2-uitstoot en betrokkenheid bij maatschappelijke projecten zijn goede indicatoren.
Welke sectoren hebben veel duurzame banen?
Antwoord: Duurzame banen vind je vooral in sectoren zoals duurzame energie, circulaire economie, milieubeheer, sociale zorg, onderwijs, fairtrade en maatschappelijke dienstverlening. Ook technologiebedrijven met focus op innovatie voor duurzaamheid groeien sterk.
Zijn er parttime of freelance duurzame banen?
Antwoord: Ja, er zijn parttime en freelance duurzame banen. Vooral in de vorm van advies verstrekken, communicatie en projectmanagement zijn meerdere flexibele duurzame functies te vinden.
Zelf verder met duurzaamheid
Kan ik zonder ervaring solliciteren op duurzame banen?
Antwoord: Ja, je kunt zonder ervaring solliciteren op duurzame banen. Veel duurzame werkgevers bieden startersfuncties aan. Maar zeker ook medior en senior functies. Belangrijk bij een duurzame sollicitatie is dat je je motivatie en interesse in duurzaamheid goed overbrengt. Daarnaast kun je starten met stages, vrijwilligerswerk of relevante cursussen volgen om je kennis te vergroten en je motivatie te onderbouwen.
Hoe schrijf ik een goede ‘duurzamheids’-motivatiebrief?
Antwoord: Een goede ‘duurzamheids’-motivatiebrief legt uit waarom duurzaamheid jouw interesseert en motiveert. Verbind hierbij je eigen waarden aan die van de organisatie en benoem concrete voorbeelden van je betrokkenheid en eventuele kennis.
Hoe blijf ik op de hoogte van duurzame vacatures?
Antwoord: Je blijft op de hoogte van duurzame vacatures door duurzaamheidsplatformen als duurzamevacatures.nl te volgen op social media, bijvoorbeeld LinkedIn. Ook kun je je (gratis) abonneren je op de nieuwsbrief. Zo kom je alle duurzame ontwikkelingen en sollicitatietips te weten.
Hoe wil jij je duurzaamheid verder concreet maken? Maak je keuze uit het doornemen van: