Artificial intelligence (AI) kan een zege zijn voor veel bedrijfsprocessen. AI leert namelijk van oude data — en die data weerspiegelen bestaande processen. Hierdoor versterkt AI wat al bekend is. Dat werkt vaak goed. Toch kan dit een gevaar zijn in recruitment. AI kan helpen om vacatureteksten te schrijven en om profielen door te lichten, maar ze zijn hierin niet neutraal: bekende patronen gevaar voor diversiteit.
Gevolg
En wat is het gevolg hiervan? Het gevaar van ‘een ideale AI-kandidaat’ is: witte mannen, uit dezelfde regio, met dezelfde studies en dezelfde achtergrond. Zo ontstaat onbedoeld een tunnelvisie, een valkuil wat in een krappe arbeidsmarkt zeker niet helpt. En al helemaal geen bijdrage levert aan ‘duurzame werving’.
Kloon
Werkgevers zoeken naar een ‘klik’, maar kiezen daardoor vaak iemand die op henzelf lijkt. De klik voelt vertrouwd, maar werkt als een spiegel. Het is een herkenbaar patroon: je kiest onbewust iemand die jouw taal spreekt, jouw stijl ademt, jouw route volgde. Zo krijg je kopieën van jezelf, maar geen dynamiek.
Kopieergedrag
Witte mannen met dezelfde studies en achtergrond zijn natuurlijk niet per definitie een foute keuze. Wel ontstaat een gevaar van monoculturen, waarin échte vernieuwing uitblijft. Die keuze kan misschien veilig voelen, maar zijn niet toekomstbestendig. Hiervoor is vernieuwing nodig; out of the box werven. Out of the box werven betekent: de zekerheid van ‘herkenning’ loslaten en actief zoeken naar het onverwachte profiel dat jouw team verrijkt.
Sturing
En dat is spannend. Het vraagt lef én systeemverandering. Want ook vacatureteksten zitten vaak vol met bias: te veel jargon, te veel focus op ervaring. Te veel ‘horizontaal overstappen’. Terwijl iemand zonder exacte match, maar met drive, vaardigheden en visie misschien veel geschikter is. AI tools kunnen helpen om inclusiever te schrijven — maar de opsteller moet sturen.
Duurzaam
Duurzaam werven betekent investeren in verschil. Juist in tijden van arbeidsschaarste is het essentieel om verder te kijken dan ervaring, leeftijd of klik. Skills-based hiring, neurodiversiteit, levenservaring, culturele variatie: het maakt organisaties veerkrachtiger en sterker. Dat is steeds de uitkomst van meerdere onderzoeken die hiernaar gedaan zijn. Niet ondanks, maar dankzij het ongemak dat verschil soms geeft.
Actueel
Wil je op de hoogte blijven van actueel duurzaam nieuws, groene innovaties, tips en meer? Volg dan hét duurzaamheidsplatform van Nederland en schrijf je dan hieronder in voor de Nieuwsbrief. Wil je direct beginnen met impact maken? Ontdek dan hoe je dit het beste kan doen als:
> als werkgever
> als professional