Duurzame restaurants zijn aan een opmars bezig. Dit laat ook de groei aan ‘Groene Michelinsterren’ zien. Deze bijzondere erkenning toont aan dat duurzaamheid en culinaire hoogstandjes hand in hand kunnen gaan. Het aantal bekroonde duurzame restaurants groeit snel, maar er is meer personeel nodig om duurzaam te koken. De Groene Ster is rijzend want duurzaamheid trekt jong talent aan.
Talent
Hoewel personeelstekort overal een probleem is, lijkt dat hier niet het geval te zijn. Duurzaamheid trekt jong talent aan. Maar, de jongere generatie wil niet alleen ‘groen werken’, zij willen ook een duurzame, gezonde werk-privébalans. Restaurants met een groene ster bieden over het algemeen deze werkplekken. Hier ligt de nadruk op het welzijn en ‘normale’ werkuren, in plaats van een 70-urige werkweek.
Arbeidskosten
Dit maakt deze werkplekken natuurlijk extra aantrekkelijk. Wel vraagt deze manier van werken ook om meer investeringen in personeel. Door tijdrovende kookmethodes, de zorg voor eigen productie en een beperking in werkuren zijn de arbeidskosten in deze sector hoog.
Opmars
Ondanks deze verhoogde kosten zien ook veel restaurants de voordelen van duurzaam koken. Met name door een oplopende vraag, lagere inkoopkosten en tevreden medewerkers. De groei gaat dan ook gestaag door. Bij de laatste Michelin-sterren uitreiking werden maar liefst acht groene sterren in Nederland uitgedeeld en kwam het totaal uit op 23.
Actueel
Wil je op de hoogte blijven van actueel duurzaam nieuws, groene innovaties, tips en meer? Volg dan hét duurzaamheidsplatform van Nederland en schrijf je dan hieronder in voor de Nieuwsbrief. Wil je direct beginnen met impact maken? Kijk dan welke mogelijkheden en oplossingen het beste bij jou passen.