Zaterdag 8 maart 2025, Internationale Vrouwendag. Deze dag draait om gendergelijkheid. Je vraagt je misschien af is aandacht voor gendergelijkheid nog wel nodig? Maar nu er een ‘nieuwe wind uit de VS waait’, wordt dit thema weer volledig op de kaart gezet en maakt extra aandacht hiervoor belangrijk. Ook op de duurzame arbeidsmarkt lijkt het nog steeds een uitdaging. Hoewel duurzaamheid vaak wordt gekoppeld aan ‘groen’ en milieu, is sociale duurzaamheid net zo belangrijk.
Duurzaamheid
Sociale duurzaamheid op de werkvloer betekent een inclusieve werkplek met gelijke kansen voor iedereen. Dit draagt bij aan werkplezier en erkenning voor alle medewerkers. Dat divers samengestelde teams vraagstukken in bredere perspectieven plaatsen, wat besluitvorming ten goede komt, was al eerder bekend. Het leidt tot creatievere oplossingen en doeltreffendere strategieën. Maar er is (veel) meer.
Feiten
Wat velen vaak niet weten, is dat sociale duurzaamheid óók bijdraagt aan een toekomstbestendige economie. Uit recentere onderzoeken blijkt namelijk dat bedrijven met meer genderdiversiteit in leidinggevende posities beter presteren. Deze bedrijven tonen gemiddeld 25% hogere winstgevendheid (McKinsey – 2023), 30% grotere innovatiekracht (Harvard Business Review – 2022) en 35% hogere medewerkerstevredenheid (Gallup – 2023).
Strategisch
Verder blijkt uit onderzoeken dat bedrijven met een vrouw in het bestuur 28% minder risico lopen op financiële misstappen (Credit Suisse – 2022). Deloitte (2023) rapporteert vervolgens dat bedrijven met genderdiverse teams 20% sneller inspelen op marktontwikkelingen. Dit maakt gendergelijkheid niet alleen een ethische keuze, maar ook een strategisch voordeel.
Quota’s
Toch lijkt het er op dat ‘de markt’ er niet aan wil. Zo wordt er nog steeds gesproken over een ‘glazen plafond’. Daarom wordt er regelmatig gepleit voor quota’s. Deze zijn volgens experts nog steeds nodig. Bij de TU Eindhoven heeft het goed gewerkt. Het oorspronkelijke plan, om een half jaar alleen maar vrouwen aan te nemen, plan begon wat rigoureus. Dit is daarna enigszins bijgesteld. Maar vijf jaar later is inmiddels wel een balans bereikt die de maatschappij beter vertegenwoordigt.
Trend
Ondanks dit succes laten de cijfers een dalende trend zien. Een voorbeeld hiervan is het landelijk netwerk van vrouwelijke hoogleraren. Enkele jaren geleden was die verhouding veel minder scheef. Het probleem speelt ook in andere sectoren. Nederland bungelt onderaan de lijst met het aantal vrouwen in besturen. Frankrijk schommelt rond de 44 procent, het Verenigd Koninkrijk rond 33 procent. Nederland heeft een schamel 11 procent.
Impact
Het is mede aan afdelingen Human Resources en Recruitment bureaus om actief te werken aan diversiteit en genderneutrale werving & selectie. Niet alleen wordt de arbeidsmarkt eerlijker en toekomstbestendiger. Gendergelijkheid versterkt dus de economische posities van bedrijven, verbetert besluitvorming en draagt bij aan de innovatie kracht van organisaties.
Actueel
Wil je op de hoogte blijven van actueel duurzaam nieuws, zoals artikelen ‘Is aandacht voor gendergelijkheid nog wel nodig?’ of van groene innovaties, tips en meer? Volg dan hét duurzaamheidsplatform van Nederland en schrijf je dan hieronder in voor de Nieuwsbrief. Wil je direct beginnen met impact maken? Kijk dan welke mogelijkheden en oplossingen het beste bij jou passen.