blijf op de hoogte, schrijf je hier in voor actueel duurzaam nieuws
Laadkosten als ‘groene arbeidsvoorwaarde’
duurzaam nieuws

Laadkosten als ‘groene arbeidsvoorwaarde’

Professionals verwachten méér duurzaamheid en steeds meer werkgevers spelen daarop in: Laadkosten als groene arbeidsvoorwaarde. #DuurzameMobiliteit #ElektrischRijden #GroeneArbeidsvoorwaarden #Laadinfrastructuur #ToekomstbestendigWerk

Hoewel door de verdwenen belasting voordelen het elektrisch rijden iets minder populair is geworden, lijkt dit toch steeds vaker de standaard te worden. Zowel privé als zakelijk. Parallel groeit de aandacht voor ‘groene arbeidsvoorwaarden’. Waar eerder een reiskostenvergoeding of leaseauto volstond, verwachten steeds meer professionals méér dan dat. En steeds meer werkgevers spelen daarop in: Laadkosten als ‘groene arbeidsvoorwaarde’.

Vergoed

Zo blijkt uit onderzoek dat 63% van de ondervraagde werkgevers laadkosten van medewerkers vergoedt; en meeneemt als ‘groene arbeidsvoorwaarde’. Bij organisaties met leaseauto’s stijgt dat percentage zelfs naar 75%. Daarmee is deze vergoeding bezig een standaardonderdeel van het duurzaam mobiliteitsbeleid te worden. Een belangrijk deel van de werkgevers investeert hierdoor ook in oplaadfaciliteiten.

Opladen

Zo biedt 58% van de ondervraagden laadpalen aan op het werk, bij grote werkgevers (met meer dan 100 werknemers) is dat zelfs 72%. Daarnaast biedt 30% van de organisaties zelfs een laadpunt voor thuis aan. Snelladen (48%) en publiek laden (39%) worden eveneens veelvuldig vergoed. Dit maakt elektrisch rijden niet alleen praktisch maar ook steeds aantrekkelijker.

Belastingvrij

Wanneer het om een zakelijke auto gaat, is de vergoeding of installatie van een laadpaal bij de werknemer thuis geen belastbaar loon. Ook de kosten van benodigde aanpassingen zoals een extra groep in de meterkast vallen hierbuiten. Voor werknemers met een privéauto geldt dat laadkosten belastingvrij vergoed kunnen worden binnen de gerichte vrijstelling van € 0,23 per kilometer.

Gemist

Toch stuurt maar minder dan de helft van de organisaties ook actief op laadgedrag. Hoewel laden op kantoor of thuis vaak goedkoper én duurzamer is dan publiek laden, stimuleert maar slechts 43% van de werkgevers dat expliciet. En 26% voert helemaal geen beleid.

Arbeidsvoorwaarde

Het aanbieden van vergoedingen voor laadkosten en het faciliteren van laadinfrastructuur zijn niet alleen financiële voordelen voor werknemers, maar onderstrepen ook de inzet van een organisatie voor duurzame mobiliteit. In een tijd waarin steeds meer professionals waarde hechten aan milieubewustzijn, kan deze ‘groene arbeidsvoorwaarde’ een onderscheidende factor zijn in het aantrekken van professionals.​

Profileren

Steeds meer (jong) professionals letten namelijk bij hun baankeuze op het duurzame karakter van organisaties. Door laadkosten te vergoeden en de infrastructuur hiervoor op orde te brengen, kun je je met deze ‘groene arbeidsvoorwaarde’als werkgever goed profileren. Het is een laagdrempelige manier om een duurzaam imago én werkgeverschap te versterken als onderdeel van een duurzaam mobiliteitsbeleid en groen en duurzaam arbeidsvoorwaardenpakket.

Actueel

Wil je op de hoogte blijven van actueel duurzaam nieuws, groene innovaties, tips en meer? Volg dan hét duurzaamheidsplatform van Nederland en schrijf je dan hieronder in voor de Nieuwsbrief. Wil je direct beginnen met impact maken? Ontdek dan hoe je dit het beste kan doen als:

> als werkgever

> als professional

"*" geeft vereiste velden aan

Welk nieuws wil je ontvangen?*